Förr i världen

Ibland är vissa dagar roligare än andra. Detta borde jag ha bloggat om igår så hade jag varit kontinuerlig på ett mera konsekvent sätt.

Jag köpte häromdagen en liten smidig scanner som scannar diabilder och negativ. I denna nutidens digitaliserade värld duger det ju inte med annat än digitala bilder.  Anledningen är tudelad, ja till scannerköpet alltså. Dels så har jag själv tagit relativt många diabilder åren 1974 - 1980 eller så, dels så "ärvde" jag en låda med diabilder från min mor när hon flyttade till lägenhet och inte hade plats med allt som tidigare. Planen har varit allt sedan dess att skaffa utrustning för att kunna överföra dessa bilder till det digitala. och nu gjorde jag slag i saken.

Skitkul rent ut sagt att numera ha bilder i datorn som togs med en ralativt enkel kamera i mitten/slutet av 1960-talet. Jag har lagt upp några smakprov på min facebooksida och fått en hel del uppskattande respons från dom som var med när det begav sig.

Själv såg jag ut så här en vinter på 60-talet. Tror det var 1966/67 och faktiskt tror jag att det var mera snö den vintern än vad det är nu.





Spapshjälm och munskydd modell större, ,men dåligt med skydd i övrigt.

BORNOR


FIBER

Fibrer är nyttigt sägs det, ja om man får dom i maten. Men för min del så gillar jag numera en annan sorts fiber väldigt mycket. Sådana som har ljus i sig och som möjliggör ett stort steg in i det moderna samhället. Sedan en dryg vecka fungerar fibern hos familjen Nordh på Uddvide i Grötlingbo. På grund av olika strul i slutändan så var fastigheterna inom mitt område som ligger längst söderut, de sista att bli uppkopplade.

Men NU funkar det riktigt bra. Sitter just och ser på RIKTIG digitalTV. Inte via Boxer och koaxialkabel med ständiga störningar som vi haft eftersom vi ligger långt från sändaren, utan via just fiber där det inte verkar vara några problem med avstånden.  Eftersom vi har en relativt nyinköpt platt TV med en så kallad HDMI ingång så kan vi på vissa kanaler följa OS i HDTV. Inte illa. Så fort det blir vår och lite varmare och mindre snö skall jag montera ner vår TV-antenn.

Internet detta nutidens kommunikationsmedel fungerar oxå riktigt bra. Med en trådlös router på övervåningen kan jag nu sitta framför TV´n och surfa med hastigeter upp och ner på ca 20Mbil per sekund. Om jag till äventyrs skulle behöva mera kräm kan jag koppla upp mig direkt på routern och kommer då upp i hastigheter nära 100 Mbit – det ÄR inte illa. Jag tycker att Samhället borde satsa resurser på denna typ av infrastruktur mycket mera än vad som görs idag. Tillgången till Internet, bra intenet med ordentlig kapacitet, är en viktig faktor i moderniseringen av landsbygden och en av förutsättningarna för att återbefolka densamma.

I övrigt några bilder från en vinter som vi inte upplevt på Gotland sedan 1987

Vi har inte orkat att skotta en ordentlig gång. Det kommer ju bara mera hela tiden.


Inte så konstigt att russen går ut. Sämre med el nu än en torr sommardag.

'
Nummer 01030 och 31 tror jag. Varför lammar dom så tidigt just i år med denna vinter?? Den förste kom redan 11:e januari.
BORNOR


Vår ??

Att döma av hur många lamm som hoppar omkring i hagen så är det redan VÅR. Att döma av hur mycket snö det är så är det fortfarande vinter. Antagligen så kommer våren så småningom - även om jag ibland får ett stänk av tvivel som smyger sig in.

För övrigt så kan man bara ställa sig i kön av svenskar som idag är mycket just svenska efter det fantastiska skidlopp som vi fick uppleva sent i går kväll. Att genomföra en sådan laginsats och bärga både Guld och Brons det är inte illa det. Grattis Markus Hellner men ett stort grattis till övriga laget. Inte minst Anders Södergren som gjorde ett fantastiskt lopp och verkligen hjälpte sina lagkamrater.

Fredag kväll och lördag var jag på Centerpartiéts planeringskonferens på Toftagården. Spännande att få vara med om att lägga upp en valstrategi och att få vara med och ta fram de frågor som vi skall driva framöver. Centerpartiet ÄR det parti som står för medmänsklighet och sätter människan i centrum. Att tro på människan och den enskilde individens förmåga att själv ta ansvar för sitt eget liv. Att verka för en hållbar miljö där det också är möjligt att leva ett bra liv på landsbygden är stort. Modernisera landsbygden var ett uttryck som kom fram på Tofta. Ja det tycker jag är en bra slogan. Modernisera och föryngra skulle jag vilja säga. Vi måste få de yngre att hitta tillbaka till en moderniserad landsbygd. Att kunna erbjuda ett snabbt internet till alla är ett led i detta.

Sedan i fredags har alla i Grötlingbo fiber, ja i alla fall alla dom som är med i Grötlingbo Fiber ekonomisk förening. Kan bara tycka synd om det handfull fastighetsägare som valt att INTE vara med. En test på bredbandskollen.se i eftermiddags visade att jag har ca 20 Mbits hastighet både upp och ner. Detta på en trådlös router som finns på övervåningen. När jag kopplar datorn direkt till routern har jag nära 80 Mbit hastighet ner och dryga 20 upp. Jag kan tala om att det går något snabbare än de snigelalternativ jag varit hänvisad till tidigare.



BORNOR

Nämnder och nya sätt att tänka??

I går hade vi i den nybildade nämnden GVN - Gymnasie och Vuxenutbildningsnämnden vårt andra möte för året. Ja vårt andra möte över huvud taget eftersom nämnden är en ny skapelse från 2010-01-01.

Som ny i denna världen har jag mycket som jag måste sätta mig in i. Det är ur många aspekter ett helt nytt sätt att tänka när man sitter i en politisk nämnd, jämfört med styrelsen i ett företag, som jag har en viss erfarenhet av sedan tidigare. I ett företag diskuteras ur ett budgetperspektiv BÅDE intäkts och utgiftssidan, medan som jag uppfattar det hittills den kommunala nämndens budget i huvudsak handlar om en ren utgiftsbudget.

Det kan ju vara lite svårt att påverka resultatet när man "bara" har tillgång till den ena sidan.

Andra saker som jag finner lite konstifika är avsaknaden av balansräkning. I denna världen blir faktiskt utgifter och kostnader samma sak och det är jag inte riktigt van vid.

Annars är det spännande och vi fick igår en dragning om den nya gymnasiereformen. I stort sett verkar det vara ett slag med pendeln tillbaka till en gymnasieskola som jag tycker mig känna igen från den tid då jag själv var elev 1969 -1972. Kan det månne bero på att vår minister har liknande erfarenheter??



BORNOR


Dags för alla årsmöten

Just i dagarna är det tider för alla årsmöten. Det är Centerpartiets avdelning, krets och distrikt. Det är Bygdegårdsföreningen och Röda Korset för att nämna några.

I Gotlands södra kommundelskrets inom Centern har vi vårt årsmöte den 18/2. Vi i styrelsen är sena med kallande och har inte riktigt följt stadgarna vad gäller tiden från kallelsens utskick tills dess att mötet hålls. Det ger sig om årsmötet trots detta godkänner kallelsen och att mötet kan hållas eller om vi får ta och göra om det hela. Den som lever får se.

Vintern håller i sig och är nu i paritet med den snövinter som vi upplevde 1987. Det finns dom som tycker det är toppen med snö och kyla, men de flesta längtar nog till vår och sommar. Vi har fått 17 lammungar som nu hoppar omkring i snöyran. Det är lite för tidigt särskilt ett år som detta.

I kväll har vi i alliansgruppen ett litet förmöte inför nämndmöte i morron. Skall bli spännande att på ett mera konkret sätt få vara med om arbetet i en kommunal nämnd. Fast det är klart att det är med en del bävan jag nu ger mig in i det politiska arbetet på allvar. Nästan alla har  ju åsikter om hur illa våra politiker sköter sina uppdrag, vill man bli populär skall man inte bli politiker. Men någon måste ju vara med och ta besluten. Både de som är positiva och de som är lite svårare och ibland innebär uppoffringar eller nedskärningar. Jag tycker nog trots allt att det är lite fegt att stå utanför och bara klaga.

Ha en bra dag

BORNOR


När blir man politiker ??

I dagens GT skriver Bofride i sin ledare att det saknas politiker som bloggar. På Gotland skall det enligt Eva i stort sett bara vara Inger Harlevi som bloggar. Jag antar att hon menar bland de förtroendevalda eller bland dom som "vanligt folk" kallar politiker. Ja för säkerhets skull så ställs påståendet i rubriken som en fråga och längre ner så konstaterar hon att hon inte hittat någon annan som bloggar.

Jag vet inte om jag skall räkna mig som politiker - eller som bloggare heller för den delen. Men som ordförande i Centerpartiets södra kommundelskrets och sittande i distriktsstyrelsen så skulle man med lite god vilja kunna kalla mig för politiker. Som skrivande på denna sida - visserligen alltför sällan och inte alls med den kontinuitet som skulle vara önskvärd - skulle man med lite god vilja kunna kalla mig för bloggare.

Men skit samma, jag vet att det är alldeles för få läsare av denna blogg för att den skall vara intressant. Kanske kan man ändra på det? Jag skall för min del göra ett försök. Ser jag på statistiken de senaste dagarna så har det varit tio (10 !!) besökare dagligen. Det är en ökning med många procent det kan jag säga.

Jag hoppas precis som Eva Bofride att valrörelsen på Gotland lir konstruktiv och engegerad.  För min del räds jag inte kommentarer på min blogg utan har vid flera tillfällen efterlyst just sådana. Men det är ju klart att om man inte har några läsare så är det svårt att få kommentarer. Skall på något sätt försöka att marknadsföra bloggen lite bättre och bli mera kontinuerlig i mina skriverier.

Jag kommer också att försöka ta upp lite mera "politiska" ämnen i akt och mening att få till just en debatt och dialog med de människor som skulle kunna tänkas överväga att lägga sin röst på mig och Centerpartiet i höstens val.

Mitt största dilema just nu är att jag kanske egentligen borde lägga bloggen på Centerns portal som har adressen www.centerpartiet.net  tills vidare gör jag nog så att jag kopierar och klipper och klistrar så att jag får samma inlägg på båda ställen.

Det var nog allt för nu. Är trött på all snö och kyla. Längtar till vår - sommar och värme. Är framförallt nyfiken på om fiskarna överlevt i den nyanlagda dammen.
                                  

 Kom till   med dina trasiga fönster.

Cyberspace och att hitta en hemsida

Ja inte är det lätt att navigera i cyberspace. Letar man efter Centerpartiet på Gotland så blir resultatet tämligen magert. Man kommer ganska lätt till Centerpartiets rikstäckande hemsida men där hittar i alla fall inte jag vidare till en Gotländsk undersida. Detta skall vi ändra på.

Sedan kan jag tycka att centerpartiet.net är förvillande lik den som heter centerpartiet.se att sedan centerpartiet.nu är upptagen av centerpartiet i Örnsköldsvik gör det hela inte mera överskådligt. I mitt tycke obegripligt att det inte varit ngn samordning av detta.

I går afton blev jag utsedd av distriktsstyrelsen på Gotland att ta tag i vår "egen" hemsida och försöka få den dels aktuell och dels använd av medlemmarna. Om vi i första hand kan få de politiskt aktiva och styrelsemedlemmar i distrikts, krets och avdelningar att använda hemsidan så har vi tagit ett jättekliv framåt.

Nog skall det gå?? Men jag har faktiskt en hel del synpunkter på hur partiet har lagt upp det hela. Får se om jag blir lite klokare inom några veckor efter att ha haft lite kontakter med dom som varit med och tänkt.

Den som lever får se. Jag får säga som Henry Ford " Oavsett om du tror att du kan, eller om du tror att du inte kan, har du helt rätt"


RSS 2.0