Glasmästarn tar semester.


Stänger nu för semester i tre veckor. Tillbaka om några dagar med lite reseskildringar, hoppas jag.
Avslutar med ett litet citat av Richard Jahnke, vem det nu är.
" Låt det förflutna vara förflutet. Lämna också framtiden ifred. Lev i nuet."

Alltså Carpe Diem, det är i alla fall vad jag tänker göra den närmaste tiden - om vi nu inte missar planet. Jag har nog en släng av resfeber.

BORNOR

Årsmöten


Ja nu är det verkligen tid för årsmöten. Många organisationer har sina årsmöten/stämmor i februari och så hade vi inom Gotlands Centerpartis södra kommundelskrets i söndags.

Nu är det inte så lätt att få tag i villiga medlemmar som ställer upp på ett styrelsepost. Kanske var det därför som sittande styrelse valdes om i sin helhet. Hur som helst yttrade detta faktum sig i att styrelsens önskan om en utökad representant med två personer, resulterade i en ny medlem i styrelsen. Att få tag i två som var villiga visade sig vara ett omöjligt uppdrag för valberedningen.



 Här ser vi den "nygamla" styrelsen samlad efter årsstämman.


Annars hade ett trettiotal Centerpartister mött upp till årsstämman. Denna avslutades efter sedvanliga förhandölingar med ätt vår Gotländske kandidat till EP-valet, P O Jacobsson, redogjorde för diskussionerna bakom den nyligen presenterade energiuppgörelsen. Han passade också på att slå ett slag för valet till Europa Parlamentet. Eftersom valdeltagandet i detta val tidigare har varit väldigt låg betyder de röster som lämnas mera än i ett riksdagsval.

Gå och rösta. Rösta gärna på Centerpartiets kandidater. Vårt mål är en utökad representation. Vi vill ha tre mandat. Detta skulle tredubbla möjligheterna att föra Centerpolitik på denna nivå



Här ser vi P-O i diskussion med Mikael Hermansson men nu handlar det om Vindkraft.

BORNOR
Som reser till Thailand på söndag och som idag vill avsluta med ett Indiskt ordspråk
"Avundas aldrig någon det sken av lycka han har! Du känner inte hans hemligasorger"

Vi får se

Ja den som lever får se, sägs det. När jag är klar med dagens tankar skall jag försöka att formulera en rubrik också. Vi får se.

Jag intar min lunch på folkhögskolan i Hemse. detta är en inrättning som jag kan rekommendera på det varmaste. En fantastisk salladsbuffé, välsmakande och  vällagad varmrätt. Lägg dessutom till en varierad och omfångsrik matsedel som fördet mesta bjuder vanlig svensk husmanskost. Ja som lasagne,  kåldolmar och andra maträtter som vi tagit till oss och numera betraktar som genuint svenska. Kan dom fortsätta med den standarden utan att någon ivrare vill att köket övergår i privat regi? Vi får se.

Man skulle kunna hoppas att vi svenskar vore lika toleranta gentemot de nysvenskar som i många fall tagit hit sin matkultur och gjort den till vår. När vi är ute på MC-tur på försommaren, vi är ett gäng med "gubbar" som åker några dagar på fastlandet varje år, då vill jag och några med mig ha Kebabtallrik åtminstonde en gång. Gärna en dag med Pizza också. Hoppas på det i år också men Vi får se.

Tillbaka till toleransen. Akta dig för att kalla en polis för gris, säg framförallt inte nöff, nöff när du ser en polis. En liten femtonåring är åtalad för att ha gjort just detta. Att andra poliser kan kalla invandrarungdomar för "apajävel" och "blatte" och använda andra rasistiska nedsättande tillmälen verkar däremot vara helt ok.

- Det är ju inte klokt. Sådana poliser vill vi inte ha. Skall dom har sparken? Vad är rätt och fel? Vi får se.

- Helena Jonsson gladde hela svenska folket med en guldmedalj häromdagen. Jag tycker faktiskt att det är intressant att se denna sport på TV. Fast å andra sidan så gillar jag de flesta sporter - så länge jag kan kolla dom på TV och inte utöva dom själv. Fats jag måste erkänna att backhoppning inte längre fängslar mitt intresse. Annat var det förr. Vi behöver svenska famgångar för att göra sporten intressant. Boklöv var en banbrytare. Tar Helena fler medaljer ? Vi får se.

- Det går fyra Bath på en krona. Jag har lärt mig det efter att ha växlat till mig en mindre handkassa häromdagen. Smidigt att kunna översätta till hemlandets valuta genom att dela med fyra. Det sägs att allt är billigt i Thailand. Vi får se.

- Fick en jäkla många Bath tycker jag, men dom lär väl gå åt. Vi skall vara där i dryga två veckor. Vi får se.

- Abort som metod för att välja kön på ett nytt barn. Det är ju inte klokt. Borde absolut förbjudas. Är faktiskt emot abort som barnbegränsningsmetod. Detta borde man ha tänkt på innan. Det finns faktiskt bra preventivmetoder att tillgå. Om det inte duger med flickor kan man ju lika gärna låta bli. Blir det någon ändring?? Vi får se

- Saab´s vara eller icke vara. Ja hur skall man ta ställning till detta? Hur det än går så anser jag nog att regeringen tar rätt beslut när man inte sätter våra skattepengar i ett konkursbo. Hur det slutar kan man inte veta. Vi får se.

Bloggar jag i morgon också??

VI FÅR VÄL SE

BORNOR

V75

Sedan hösten 1994 spelar jag på V75. Det är så att jag tillsammans med en före detta arbetskamrat varje vecka spelar för ett hundra kronor. Vi lämnar in varannan vecka och hoppas fortfarande på den stora vinsten. Femton år och hundra kronor i veckan bör bli cirka 15x50x100 = 75 000, Vi har alltså så här långt satsat ca sjuttiofemtusen kronor. Det är på sätt och vis ofattbart hur mycket pengar det blir.


Kanske har vi under den här tiden vunnit runt tio tusen kronor, vi har bland annat haft en sjua som gav dryga fem tusen. Men den stora vinsten har hittills uteblivit. Så ock idag. Vi eller röttare sagt min partner lyckades idag att pricka in sju rätt. Enda problemet i sammanhanget är att det gjorde en massa andra spelare också.

Dagens utdelning 676 kronor, Inte så illa på en satsad hundralapp, men det kompenserar inte alla andra hundralappar vi satsat. Men skam den som ger sig. Vi satsar igen nästa vecka.

Just nu sitter jag och ser loppen på TV. Att jag redan vet resultatet beror på att jag inte kunde hålla mig utan kollade på text TV för någon timme sedan. Målfoto i tredje loppet gav seger till häst fyra, om den andre vunnit hade vi också haft sju rätt och troligen mycket mera pengar. Vi hade nä.mligen med den också.

Jag laddar inför mat och dans i Havdhems bygdegård.  En försenad trettondagsfest, somi år infaller på alla Hjärtans dag. Hoppas vi får en trevlig afton. Man får ju inte roligare än man gör sig sägs det så allt hänger som vanligt på det egna humöret.

Nog bloggat för idag - Kerstin pockar på uppmärksamhet. Hon biter mig i foten och vill upp i knäet.

BORNOR

Mat och Energi

På söndag så har Centerpartiets södra kommundelskrets på Gotland årsstämma. Det är egentligen inget konstigt med det, mer än att Centerpartiet under 2008 ändrade hela sin organisation. Normalt numera är att det finns en krets i varje kommun, men se det kan vi ju inte nöja oss med på ön. Här har vi delat upp kommunen i tre delkretsar som sedan tillsammans bildar ett distrikt. Vi på södra delen är störst, men trots det lär det väl inte komma mer än ca 30 - talet till årsstämman.

Dom som hittar dit kommer att få en förklaring till varför Centerpartiet kan tyckas ha svikit gamla ideal vad gäller kärnkraftens vara eller ick vara. Hur en nybyggnation av reaktorer, visserligen på befintliga anläggningar, kan jämföras med ett kärnkraftsstopp. Hur uteblivna statliga stöd kommer att medföra en stor satsning på förnyelsebara energikällor.

Kommunens tillhandahållande av mat på skolor, förskolor, äldreboenden och andra inrättningar måste förändras. Idag finns det drygt trettio kök som lagar mat i kommunal regi. Denna mat körs sedan ut till de ställen som inte har eget tillagningskök. Det tar ibland ganska många timmar från det att maten lagas tills dess att den serveras. En sak är att hålla maten varm under denna period, en annan att maten tappar näringsvärde och, får man anta, en del smak och fräschör.

Nu står två vägar öppna föär våra folkvalda. Antingen bygger man ut och renoverar många kök de närmaset åren. Detta kommer naturligtvis att kosta en hel del pengar. Samtidigt skulle detta ge större möjlighet till att flera "kunder", eller "brukare" som det ibland benämns, i framtiden får nylagad mat. Eller så satsar vi på att bygga om till ett helt nytt matsystem. Ett fåtal tillagningskök, snabb kylning av maten och sedan uppvärmning på serveringsställena. Detta system gör det enklare att samordna inköp och att få en mera rationell och professionell matlagning. Matlagningen skulle kunna bli mera kontinuerlig under en normal arbetstid och utkörningen läggas upp på ett mera transportoptimerat sätt. Centralt lagar man i så fall huvudrätter, medan potatis, pasta, ris och sallader färdigställs i serveringsköket.

Båda varianterna har för och nackdelar. Innan beslut kommer berörda politiker och tjänstemän att göra en miniturne runt på ön så att alla intresserade kan komma och lyssna samt ge synpunkter. Ta tillfället i akt och besök dessa träffar.

I övrigt på mötet kommer Vuxenskolans verksamhet att presenteras. Några samarrangemang är redan planerade inför våren.

Lite diskussion kommer det förhoppningsvis att bli kring hur rollerna skall vara när det gäller avdelning och kommundelskrets. Hur skall demokratiprocessen hållas levande och hur skall den enskilde medlemmen framöver göra för att få sin stämma hörd. När och hur nominerar vi medlemmar till de olika organisatoriska nivåerna och hur tar vi fram dom som skall finnas på våra valsedlar 2010.

Kom och påverka din egen framtid.

Avslutar med ett litet citat från en okänd källa

"Visioner är framtidens idéer"

BORNOR

Politik

Ja politik är ett vanligt och ofta förekommande ämne runt middagsborden i vårt avlånga land. ALLA har åsikter om saker och ting. Framförallt verkar det vara populärt att ha åsikter om sådant som alla också har egen erfarenhet av.

- Skolan: Ja den har vi ju alla gått i och de allra flesta vet varför det var bättre förr och varför inget fungerar som det skall i  dagens skola

- Sjukvården: Ja de allra flesta av oss har ju någon gång kommit i kontakt med denna verksamhet. Visserligen brukar man efter tex ett benbrott eller en operation av något slag, vara lite imponerad av hur det fungerar, och under en kortare tid till och med tycka att det är ok att betala en del skatt för detta. Men efter ett tag så faller många tillbaka i den allmänna kören av medmänniskor som tycker att det kostar för mycket och att framförallt politikerna sköter deta på ett undermåligt sätt.

- Vägarna: Ja dom åker vi ju alla på och varför kan man inte lägga asfalt på just den vägsnutt som går förbi mitt hus, när man kan kosta på en massa cykelbanor runt omkring Visby? Det är ju ändå bara turister som cyklar och dom orkar ju inte heller cykla nuförtiden.

- Äldrevården: Ja där har vi ju ännu inte varit alla av oss. Men förvånansvärt många har anhöriga som inte får den mat dom skall eller inte får vara uppe ochta sig en jäkel. "Här har dom låst in mig och min Whisky, fast i skilda skåp" som Hasse Alfredsson uttryckte det i en monolog.

- Löneläget: I allmänhet, men politikernas i synnerhet. Trots att de allra flesta politiker INTE är avlönade av kommun, landsting eller stat så bör man som politiker inte ha en lön som på något sätt sticker andra i ögonen. En sådan lön ligger på Gotland skulle jag tro under 25 000 kronor per månad. Den som tjänar mer än så måste ju vara lite suspekt och förtjänar troligen inte denna lön. Fast å andra sidan så tjänar ju alla andra mera än en vad just jag gör och dämed är man lågavlönad i alla fall i sina egna ögon.

För att inte tala om energipolitik och ännu värre utrikespolitik.

Så gott som alla vet hur man enkelt löser världsproblemen och de allra flesta har klart för sig att bensinen, diseln och elen är för dyr och att allt detta enkelt kunde lösas om vi hade klokare politiker. För att inte tala om hur bankerna egentligen borde skötas. Att låna ut lite mera till vanligt folk, vad nu det är. Att se till så att företag, framförallt småföretag har bättre krediter och på det sättet kan investera mera och anställa mera personal. Att de produkter och tjänster som dessa företag tillhandahåller måste efterfrågas av någon för att marknaden skall fungera verkar ingen tänka på.

Ja så kan man se det - kan jag tycka.

Konstigt egentligen att inte fler människor verkligen engagerar sig och arbetar politiskt. Nej se då blir det genast lite mera komplicerat. Det kan nån annan ta tag i. Nånannanismen är ordentligt utbredd. 

Sluta gnälla och gör något istället. - Eller gör som jag - gnäll på dom som gnäller.

Alla andra tänker på sig själva - Det är bara jag som tänker på mig

BORNOR

 

Anmälan till Allmänna reklamationsnämnden ARN

Nu börjar det närma sig. En och en halv vecka kvar till takeoff. Fick idag ett mail från brodern som redan anlänt. Dit vi skall var det nu 32 grader Celsius i skuggan. Svårt att tänka sig in i. Tror inte att vi haft det så varmt på Gotland någon sommar, så nu börjar jag att oroa mig för att det blir för varmt. Men det finns ju öl.

I veckan har jag reklamerat till kortföretag - ansökt om ersättning ifrån resegarantinämnden och försökt att polisanmäla Flextours för stölden. Polisen ville konstigt nog inte ta emot en anmälan utan hänvisade mig till den lokala Konsumentvägledningen. Efter en lång telefonkontakt med nämnda vägledning fick jag rådet att anmäla det hela till Allmänna reklamationsnämnden (Arn).

Nu är det gjort. Jag har på Arn´s blanket som finns att ta fram på nätet, gjort en anmälan. Ett dilema i det hela just nu är det faktum att jag och min familj har haft turen att vi köpt en "paketresa" och dessutom betalat delar av denna med kort. Det betyder med all sannolikhet att vi kommer få tillbaka större delen av de pengar vi lagt ut. Det gör det hela att anmäla till Arn lite mera komplicerat, eftersom man där egentligen bara kan anmäla affärshändelser som medför ekonomiska krav på någon. Om jag nu får full kompensation från kortföretag och resegaranti så kan jag ju rimligen inte längre kräva Flextours på pengar.

Men det kan all Ni andra som också är drabbade och till äventyrs inte betalat med kort. Jag skrev ett ganska långt brev till Arn och undrar om inte dom har tillgång till juridisk expertis som kan klämma åt detta oseriösa företag. Som jag ser det måste det till en sanering i branschen.

Företagsgruppen i vilken Flextours skryter om att ingå i omsätter årligen  ca 600 000 000 kronor, detta enligt deras egen hemsida. Sex hundra miljoner kronor är inga småslantar. De pengar de i Biljettorgets konkurs har räddat genom att ta från oss som en gång betalt och fått biljetter hemskickade handlar om i storleksordningen 400 000 kronor. Inte ens en procent av den årliga omsättningen - och det riskerar man sitt rykte och drar med sig hela branschen in i detta tvivelaktiga agerande.

Jag citerar sista delen av mitt brev till Allmänna reklamationsnämnden - får se om det blir någon respons:

"

Just nu handlar det inte så mycket om ekonomisk kompensation som om det faktum att resebranschen har en del oseriösa aktörer som inte ostraffat skall kunna hålla på och stjäla biljetter från oskyldiga människor.


Enligt konkursförvaltaren är det ett sjuttiotal resenärer som drabbats på detta sätt. Jag bifogar mail från två andra som är drabbade. Jag har dessutom fått telefonsamtal från tre andra resenärer i samma sits. En man skulle resa tillsammans med 11 andra i sin familj. Fyra av deras biljetter var avbokade. En gruppresa som har spruckit ordentligt.


Jag har ringt polisen för att göra en polisanmälan, men de hänvisar mig till konsumentvägledningen och ARN, så någon polisanmälan är inte gjord - ännu.



Vi har köpt en ny resa och kommer iväg mer eller mindre som planerat - så några nya biljetter vill vi inte ha.


Egentligen borde man ju få ersättning för psykiskt lidande. Detta ärende har upptagit större delen av min tid de senaste veckorna och innan resan kunde köpas på annat håll fanns det mycket ångest och oro för hur det skulle sluta.


Jag önskar att ARN kan ta tag i örat på Flextours och deras ledning. Någon form av svartlistning i branschen skulle passa. Dessutom bör de åläggas att återbetala alla de biljetter som de på detta sätt stulit. Antingen till drabbade resenärer eller till resegarantinämnden i de fall denna redan kompenserat någon resenär, det är ju inte så att vi skall få ersättning från flera håll."




Vänliga hälsningar



Börje Nordh


Är Flextours hälare ??

Ja för min del så verkar det ju faktiskt så.

Idag ringer en representant för Flextours till min dotter och försöker sälja biljetter på de bokningar som fortfarande ligger kvar i systemet.

- "Ni har ju bokningen kvar, men det finns inga giltiga biljetter"
- " Har du betalt med kort så har du väl fått pengarna tillbaka?"
- Jasså ni har köpt en paketresa, jamen då får ni ju tillbaka pengarna via resegarantin.

Ja herregud, hur kan dom. Stackars människa som blir beordrad att ringa konkursoffer och erbjuda dessa att köpa biljetter som Flextours enligt min mening stulit från det uppringda offret.

Enligt min mening så är detta häleri.

Hoppas verkligen att det inte är någon som går på detta. Se upp med BIG Travel också - ingår i samma företagsgrupp.

Förra veckan reklamerade jag kortköpet. Det verkar troligt att vi kommer få tillbaka den del som betalts med MasterCard. Det är då formellt en reklamation på ett köp jag gjort där jag inte fått köpt vara levererad. Om jag förstår rätt bir det Biljettorgets bank som får ta den smällen.

Idag har jag gjort en "Ansökan om ersättning enligt resegarantilagen"

Detta gör man på en blankett som finns på Kammarkollegiets hemsida - bra med internet. Här finns vad jag förstår en garantisumma som Biljettorget sedan långt tillbaka ställt för att få tillståndet att handla med paketresor.  Alltså inga andra resenärer eller företag förlorar på detta.

Om knappa tre veckor åker vi till Thailand som planerat.

I slutet på Mars måste vi ta tag i hela affären och kräva kompensation för sveda och värk och för psykiskt lidande. Då tycker jag och hoppas jag att Flextours får betala. Själv har jag förhoppningsvis inte lidit någon ekonomisk skada - men den press och turbulens som denna affär har skapat bör kompenseras.

Redan drottning Kristina sa för en himla massa år sedan: " Det är rätt och det är stort att ge upprättelse när man bör göra det."

Jag för min del VET vem som  bör GE upprättelse. Vet bara ännu inte namnen på alla som skall HA den.


BORNOR


RSS 2.0