Livet går vidare

Ja då har vi firat julen och väntar med spänning på nästa år. Alla barnen har varit hemma på besök och dessutom min mamma som efter mycket övertalning och med skjuts till Oskars vågade sig över havet för ett besök. Måste säga att denna julen var en av de bättre på många år. Nästan alla var nöjda med julklapparna och maten räckte som vanligt och blev över. Begriper inte att vi aldrig lär oss att laga till måttliga mängder.

Naturligtvis har man inte fått något gjort och har lagt på några kilon som nu måste åtgärdas. Idag har jag i alla fall tagit tag i bokföringen och är just nu ikapp med alla verifikationer utom resorna för November/December. Lite fix och trix med avskrivningar och eventuella uppskrivningar av djurens värden så kan man nog få till ett bokslut. Men efter det jag nu kan läsa ut så måste det till en hel del under 2008 för att detta skall gå att leva på, tur att jag har en frisk hustru som håller oss flytande. Men varför sörja om morgondagen idag. Var dag har nog av sin egen plåga och man skall ju inte gå upp för backen förrän man kommer dit  osv.......................


Rymningar

Kan bara meddelat att det hjälpte föga med klippningen. Visserligen så har det inte stått några tackor och väntat på mig när jag kommer ut på morgnarna, men dom kommer mitt på dagen. Kanske är det trots allt så att dom fått känna på elen för igår var det bara en av dom som gick ut.

Som tur är håller dom sig på innergården där ensilagebalen står och dom följer snällt med när man skramlar med en plåtspann, så det är inte svårt att få dom på rätt plats igen.


....till helgen skall jag gå över hela staketet och ersätta söndriga isolatorer. Det hjälper kanske bättre än klippningen..Kanske kan jag ta det på onsdag redan.

Det lackar mot jul

Konstigt uttryck det där. Nuförtiden är det väl inte så många som lackar sina julklappar, om det nu är det som det kommer ifrån.

Handla mycket säger vetenskapen för det håller hjulen rullande och främjar högkonjunkturen!! Ja så är det säkert, men i år har familjen beslutat sig för att spendera något mindre pengar på julklappar än tidigare. En idé som hustrun läste om i en tidning. Vi kommer att vara fyra barn, två med respektivar samt mormor och farmor på julafton. det blir många att handla till, Nu har vi bestämt att var och en bara köper en enda julklapp. Vi la alla namnen i en skål och sedan förättade hustrun och jag lottdragning om vem som skulle köpa till vem.

På detta sätt kommer alla att få varsin present och summan är maximerad så alla kommer att få en paket som kostar ungefär lika mycket som den som de andra får. Bra tycker jag som alltid har haft ett stort problem med att hitta rätt klappar. Nu behöver jag bara fundera på en.

Kontinuitet

Ja det var ett krångligt ord. Att göra något kontinuerligt dvs hela tiden eller sammanhängande, ja det borde man väl ha ambitionen att åtminstonde hålla bloggen kontinuerligt uppdaterad eller aktuell. 

Nu är det ju inte så förskräckligt många som läser mina tankar och inlägg, och det är kanske inte så konstigt. Varför skulle någon vara intresserad av vad jag har i huvudet. Har försökt att till minstingens få mina nära och kära att läsa och eventuellt lägga in någon kommentar. Det verkar inte ha gått så bra ens det. Jo Karolina kommenterade faktiskt ett inlägg. Om dom andra överhuvudtaget varit inne och kikat är väl ytterst tveksamt.

Vi har trettio tackor och en bagge. Dom stammar från tolv Gutefår vi köpte för några år sedan och två pälsfår som vi fick av svågern. Dom flesta har horn.

Baggen kommer från bekanta som bor söder om Burgsvik och är ny för i år. Dom baggar vi haft tidigare har varit fena på att ta sig över staketen och därför försöker vi nu med selektiv avel att få kvar sådana som inte tar sig ut.

Jodå, baggen har stannat innanför skranket, men några av de gamla tackorna har lärt sig att om man sätter ner huvudet så kan man krypa genom eltråden. Min teori är att den tjocka ullen isolerar, inte bara från kyla utan gör så att dom inte känner elstötarna. Därför har jag bett Jonas Niklasson att komma och klippa dom. Om nu inte detta hjälper så måste den selektiva aveln fortsätta. Så det ger sig om vi efter jul fortfarande har trettio tackor eller om det då "bara" är tjugosex.

Jag har tröttnat på att jaga lamm.

Vindkraft eller inte ?

Var i gårkväll på ett informationsmöte i Grötlingbo bygdegård. Det finns planer på att eventuellt bygga två snurror ute på alvret. Bra idé tycker jag. Dessutom en bra idé att bjuda in sockenborna för ett eventuellt delägarskap. Investeringen med två nya verk är i storleksordningen 60 miljoner kronor, så det gäller att vara kreativ för att få fram dom pengarna. Det finns tankar på hur detta skall lösas och själv tycker jag så här långt att en förening eller ett företag av något slag som till huvuddelen ägs av lokalbefolkningen, är en väg att gå. Alternativet bör i alla fall vara ett av dom som undersöks närmare.

En begränsande faktor för vindkraftsutbyggnad på Gotland har varit och är fortfarande till viss del den kabel som förbinder elnätet på Gotland med övriga Sverige. För att utbyggnaden på Gotland skall kunna fortsätta behöver vi en ny kabel. Nu har ju regeringen uttalat en ambition om en kraftig utbyggnad så vi får hoppas att det följs upp med satsning på en ny kabel till fastlandet.

Med tanke på hur miljödiskussionerna går idag och det faktum att vi måste minska vårt oljeberoende så är det egentligen inte en fråga om vinkraft eller inte utan snarare en fråga om hur mycket vi skall  satsa. Om vi i lilla Grötlingbo kan vara med i täten så är det bara kul.

TGIF

Ja jag har aldrig varit av den sportiga naturen och den enda IF jag varit med i är denna: Thank God It´s Friday. Fast jag måste erkänna att senaste tiden så har inte fredagen skiljt sig så mycket från de andra dagarna i veckan.

I kväll skall vi i alla fall på fest. Wisby Strand och Einbusk. Med inledande middag. Ett mycket bra initiativ från den uppdragsgivare som varit min största och nästan den enda under hösten. En julfest som heter duga för berörda anställda och entreprenörer, man tackar. Men först måste jag hem och göra rent i stallet, ge lammen och ta in hästarna. Sedan får man väl uppmärksamma dagen ordentligt och både duscha och raka sig. Tänk vad det kan dra med sig.....

Bredband??

Ja då är bredbandsdiskussionen igång igen. Det är upplyftande att höra representanter för GEAB och kommunens It-ansvariga att utbyggnaden följer det uppgjorda avtalet och att täckningen numera är 98%.

Jag frågar mig  98% av vad då?? Inte kan det vara 98% av alla Gotlännigar?? Det betyder i så fall att ca 1100 Gotlänningar aldrig kommer att kunna få tillgång till bredband. Jag tror att det är betydligt flera än så.

Jag vet i alla fall att i Grötlingbo så fick jag närmare 40 namn på en lista som kan tänka sig att teckna ett abonnemang på bredband den dag detta erbjuds via den vanliga telefonen. Bakom dessa namn finns det familjemedlemmar som tycker samma sak. Säker minst 150 personer bara i Grötlingbo. Svaren jag fått från Geab och Telia ( som genom sitt dotterbolag Skanova äger ledningarna och växlarna) är att det inte är tillräckligt lönsamt att bygga ut nuvarande telestation. Först menade man från Geab att det skulle räcka med 12 st, men när det visade sig att det inte ens fanns fiber fram till stationen ökades den siffran radikalt och sköts över på Telia/Skanova som menar att det inte är lönsamt.

Det jag vet är att det teoretiskt är möjligt för många att ansluta till Geab´s radionät. Men i de flesta fall innebär det att du skall upp med en mast högt över den fastighet du har. Det medför också en hel massa extrakostnader för mast och installation. Jag blir så trött på att höra att det fungerar. Inte nog med att radiolänken är dyrare i allt, det är också en installation som man inte vill ha på tomten (eller på taket).

Nu funkar ju internet med tex ett litet modem och 3G. det är bara det att det egentligen inte är särskilt brett  384kpbs nerströms och ca 60 kpbs uppströms. Jag har en lösning hemma från nmt.net det går på gamla NMT 450 nätet, hastigheten där är ca den dubbla mot 3G, men priset är mer än tre gånger så högt.

Jag vill egentligen ha ADSL via telefonjacket. Fan vet när det blir verklighet??

Tillväxt Gotland

Gårkvällens första stämma i den ekonomiska föreningen Tillväxt Gotland var en trevlig och intressant tillställning. Den interimsstyrelse som fungerat fram till stämman hade gjort ett gott arbete och de föreslagna stadgarna togs utan större justeringar. Låt oss nu hoppas att föreningen kan hjälpa till att förverkliga målen om flera företag och flera jobb.  En av de viktigaste faktorerna för att detta skall ske är att det finns tillgång till bostäder för de som kan tänka sig att flytta hit. Trots att det byggs som aldrig förr på ön så verkar det inte finnas många lediga hyreslägenheter. Vi får sätta press på Gotlandshem så att dom bygger mera och då även utanför Visby. Det är inte sunt att ett så stort bostadsbolag inte har några lediga lägenheter.

Vi har i den nya föreningen fått en blandad och mycket kompetent styrelse. Särskilt glädjande är det att blandningen är både geografisk, åldersmässig och könsmässig. Nu kan vi inte bara förlita oss på styrelse och verksamhetsledare utan får försöka jobba aktivt för framgång allihop. Först och främst med att värva nya medlemmar. Gårdagens notering på 101 medlemmar borde kunna ökas rejält.

Hemsida

Läste häromdagen om en kvinna som blivit erbjuden en gratis hemsida som sedan visade sig kosta en j-kla massa pengar. Tur att man inte gått på den valsen. Själv har jag vid ett antal tillfällen blivit erbjuden en egen hemsida gratis i utbyte mot att den får användas i tillverkarens marknadsföring av hans hemsideservice gentemot Gotländska företag. Det låter ju väldigt bra med gratis!!!

När det kommer till kritan så är det själva konstruktionen av hemsidan som inte kostar. Att publicera den och ha den ute på nätet kostar sedan en rejäl slant varje månad och då är det ju inte särskilt gratis längre.  Den senaste säljaren betonade att företaget var mycket stort och omsatte en hel massa miljoner pengar så inte var det någon bluff nej. Jag kontrade med att jag inte hade för avsikt att ytterligare höja deras omsättning. Då blev han sur och avslutade samtalet. En del är känsliga.

Det verkar faktiskt vara en liten djungel, det här med hemsidor. Men jag tror att jag har hittat en hyffsat bra lösning och kommer nog så småningom att skaffa en helt egen. Än så länge nöjer jag mig med domännamnet och en kort adress till min plats på www.hemse.com.

RSS 2.0