Gratis färja??

I dagens tidning kan man läsa om det som igår raporterades på Radio Gotland 100,2. Ja det var ju inget nytt för så är det ofta. Men när nu det varit en utredning om färjetrafiken melln Gotland och fastlandet så har man kommit fram till rent hypotetiskt att det skulle kunna vara gratis för oss som är skrivna på Gotland att få åka till och från ön - OM man sänker hastigheten något och tar ytterligare en halvtimme på sig för överfarten.

Jag kan inte tänka mig någon Gotlänning som inte kan tänka sig attt spendera ytterligare trettio minuter på färjan om han/hon på så sätt får resan gratis. Nu tror jag inte att kalkylen håller. Om detta skulle införas tror jag däremot att den vision som Gotland kommun satt upp med ett invånarantal på 65000 stycken skulle kunna komma betydligt närmare.

Många av de Vinterfastlänningar som idag tillbringar en stor del av året på Gotland och reser för dyra pengar fram och tillbaka över Östersjön, skulle med all sannolikhet byta mantalsskrivningsort. Detta skulle på många sätt också förbättra för oss som redan är permanentboende. Kommunen får ett antal pengar i skatteutjämning från staten för varje invånare.

Samtidigt som invånarantalet på så sätt skulle kunna raka i höjden, skulle naturligtvis biljettintäkterna rasa mera än förutspått och kalkylen kommer inte att hålla. Min rekommendation blir därför en sänkning av priset till en nivå där detta går jämt ut. Hur mycket kan säkert någon räkna ut annars får man väl sätta till ytterligare en utredning,

Vägpris på färjan för alla tror jag inte på. Kanske för oss som bor här, men det finns många som menar att det har vi redan. Inte vet jag hur dom räknar - men en sak är säker - dom har inte en bil som drar en och en halv liter bränsle varje mil.

Gör något år bränslepriset - tanka E85 !!  För närvarande kör jag med en tedjedel E85 och två tredjedelar 95-oktanig bensin. Enligt pålitlig källa skall det gå att ha hälften av varje på sommaren. Vågar inte prova men på den blandning jag kör just nu drar inte bilen nämnvärt mera och jag kommer undan med en bränslekostnad på ca elva kronor per liter. Det äri och för sig inte klokt - men bättre än de dryga tretton som bensinen kostar. Kommer ihåg när bensinen gick över två kronor - för jäkla massa pengar tyckte man då. Kanske kör jag lite mindre nu?? Kanske inte.

BORNOR

Genforskning

den 2 september

Rätt gener??
Den stora nyheten på radion och tv idag är den nya otrohetsgen som några idoga forskare har hittat. Tänk vad dom kan.  

Nu vet ju jag att den genen inte finns i vår släkt överhuvudtaget - Men man får väl rekommendera döttrarna att ta DNA-prover på tilltänkta mågämnen.

Bättre att stämma i ån kan man tänka. Men stämmer gör man väl ändå i bäcken för där är det lite mindre med vatten.

Vore ju tragiskt om en icke analyserad blir indragen och förstöra vår fina arvsmassa.   Fast å andra sidan kan man ju undra om man kan direktöversätta forskning som gjorts på sorkar till att även gälla för människor - det skall i så fall vara på Gotländska sorkar - och då är kanske den yngsta dottern i största riskzonen eftersom de båda andra numera har sina jaktmarker i huvudsak i Sverige.  

För övrigt läste jag för många år sedan att kvinnor luktar sig till den partner som dom väljer. För om någon händelsevis trott att det är mannen som väljer, så kan man inte ha mera fel. Detta har man kommit fram till genom studier på chimpanser, som för övrigt är mycket mera lika oss än vad sorkarna är.

Honor som sökte en partner att para sig med luktade sig fram till en hanne som hade så lite gener som möjligt gemensamt med henne. Detta troligen för att behålla bredden i arten och förhindra inavel?  

Det intressanta var att när honan väl var gravid lämnade hon den blivande fadern och luktade sig fram till de artfränder som var mest lika henne, hennes far och bröder.

Forskarnas slutsats var att det var där hon kunde få den största tryggheten.   Det mest intressanta slutsatsen i denna studie var att de kvinnor som när de luktade till sig sin blivande make/partner, om de samtidigt år P-piller luktade sig fram till den kategori som var beskyddande. Kanske därför en och annan man liknar sin svärfar eller svågrar till sätt och lynne??  

BORNOR


RSS 2.0