Vindkraft eller inte ?

Var i gårkväll på ett informationsmöte i Grötlingbo bygdegård. Det finns planer på att eventuellt bygga två snurror ute på alvret. Bra idé tycker jag. Dessutom en bra idé att bjuda in sockenborna för ett eventuellt delägarskap. Investeringen med två nya verk är i storleksordningen 60 miljoner kronor, så det gäller att vara kreativ för att få fram dom pengarna. Det finns tankar på hur detta skall lösas och själv tycker jag så här långt att en förening eller ett företag av något slag som till huvuddelen ägs av lokalbefolkningen, är en väg att gå. Alternativet bör i alla fall vara ett av dom som undersöks närmare.

En begränsande faktor för vindkraftsutbyggnad på Gotland har varit och är fortfarande till viss del den kabel som förbinder elnätet på Gotland med övriga Sverige. För att utbyggnaden på Gotland skall kunna fortsätta behöver vi en ny kabel. Nu har ju regeringen uttalat en ambition om en kraftig utbyggnad så vi får hoppas att det följs upp med satsning på en ny kabel till fastlandet.

Med tanke på hur miljödiskussionerna går idag och det faktum att vi måste minska vårt oljeberoende så är det egentligen inte en fråga om vinkraft eller inte utan snarare en fråga om hur mycket vi skall  satsa. Om vi i lilla Grötlingbo kan vara med i täten så är det bara kul.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0