Bygga ut på Hällarna??

Att bygga på Hällarna i Visby eller inte har under sommaren varit en ganska stor fråga på Gotland. Ja i alla fall så har det blivit en stor fråga för ungefär halva befolkningen på ön. Av dom som bor i stan - eller Visby - så är det en del som hellre vill att området skall förbli orört och användas till rekreation och naturupplevelser.

Som om det inte finns tillräckligt med natur att ströva i än då.

Vi som händelsevis eller kanske medvetet har valt att leva och bo utanför den stora staden kan inte riktigt förstå debatten. Det rör oss inte i ryggen om Hällarna bebyggs eller inte. Åtminstonde är det den uppfattning jag får när jag någon gång har diskuterat frågan med grannar och andra som INTE bor i sta´n. Vi har naturen inpå knutarna vart vi än vänder näsan och har inget behov av att rasta hunden på Hällarna. Däremot tror jag att planeringen av en "Arenahall" med tillhörande simanläggning och äventyrsbad intresserar även dom som bor lite längre ut.

Det är och har länge varit en skam att inte ha något annat än Södervärnshallen att erbjuda. Att år efter å spela i högsta divisionen på en hemmabana som måste ha dispens är ju lite av en nesa för hela Gotland. Själv har jag aldrig besökt Solbergabadet men har förstått att det inte längre håller måttet för en modern anläggnig. Så ta chansen och bygg - varför inte försöka få Svenska Spel, Destination Gotland, GEAB eller något annat företag att sponsra och få en ordentlig anläggning. På andra håll har vi ju Löfbergs Lila Arena, Kinnarp Arena osv. Varför inte Trisshallen eller Energiarenan??

Faktum är att den del av Hällarna som kan bli aktuell för exploatering endast utgör 25% av den totala arealen !! Det kommer att bli mycket mark att rasta hunden på även efter en försiktig utbyggnad. Dessutom så är det så att det till och med kan utöka möjligheten för allmänheten att utnyttja den del som inte byggs ut. Detta genom parkeringsmöjligheter, belysning och varför inte oxå ordna någon form av promenadstråk med spridd belysning, kanske en eller annan grillplats och möjlighet till att sitta ner på en bänk och njuta av natur och utsikt. En handikappanpassad slinga med asfalt??

Hällarna är egentligen inte en stor fråga. Att bevilja en folkomröstning i frågan är som jag ser det helt bortkastade pengar. Jag förstår att en del vill bo i Visby och ha fördel av den service som finns där. Men jag tror att många egentligen vill bo "landet". Vårt stora problem är att de allra flesta arbetstillfällena finns i stan och att landsbygden utarmas och sakta men säkert tas över av deltidsboende.

Det är inte så många sommargotlänningar/vinterfastlänningar som köper i Visby? Ja det är mera en känsla än belagda fakta, men som kontrast kan nämnas att på Storsudret så närmar sig andelen fastigheter som ägs av "fastlänningar" 70%. Många kåkar som står tomma på vintern. Tråkigt att andelen är så hög. Inte tråkigt att ¨någon köper en fastighet och många gånger rustar för belopp som flera gånger om motsvarar köpeskillingen,  men tråkigt att vi inte har flera som bor permanent.

Hönan eller ägget? Jobb eller boende?? Barn eller skola??? Fiberoptik eller radiolänk???? Ja det kommer ett särskilt inlägg om det så småningom.

För nu ha det bra därute och om någon till äventyrs läser det jag skriver så lämna en kort kommentar. Bra eller dåligt? Håller med eller inte?? Ett livstecken skulle göra det lättare att blogga mera.

Ett litet citat
"I sanning, ingen blir vis som inte känner mörkret" - Hermann Hesse

BORNOR

Kommentarer
Postat av: Pernilla Grauning

Det var bra skrivet, man får lite att fundera på. Även om jag inte har en aning om vad jag själv tycker.

2009-08-26 @ 12:50:59

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0