Vårdnadsbidrag eller inte ??

Ja nu har våra styrande i Gotlands kommun tagit beslut att införa ett vårdnadsbidrag. Inte så vansinnigt som en del har hävdat med den ekonomi kommunen har just nu.  

Känd - ökänd (är man ökänd om man är känd på ön?) folkpartist känner sig alltför pressad av de sina och alliansen för att fälla förslaget. Tråkigt för honom - bra för andra.

Själv tycker jag att debatten varit överdriven när det gäller ett förslag som egentligen inte kostar så mycket och som trots allt ger småbarnsfamiljerna en något större möjlighet att faktiskt själva styra sina liv.  Ju mera bestämmanderätt våra politiker kan lämna till en enskilde individen eller för den delen familjen - desto bättre. Även om steget är litet är det dock ett steg i rätt riktning.

Det största problemet på Gotland och den största utmaningen för oss alla är att vi är för få. Vi måste se till att den del av vision 2025 som innebär en befolkning på minst 65 000  uppnås. Om vi inte blir fler än vi är idag kommer vi inte att ha möjlighet att upprätthålla den servicenivå som vi är vana vid. Vi hamnar i ett moment 22. En återvändsgränd. En nedåtgående spiral.

Framförallt måste vi ha hit flera barnfamiljer och flera som arbetar och betalar skatt. Detta skulle innebära att vi kan ta ännu ett steg i en skattelindring för oss alla. Dessutom kan vi då behålla våra landsortsskolor och en service till befolkningen utanför Visby. Kanske vårdnadsbidraget kan vara en faktor som läggs in i beslutsunderlaget innan man bestämmer sig för att bli kvar på Gotland eller rent av ta och flytta hit.

Men vad är det som är hönan och vad är det som är ägget??

Utan barn inga skolor  - Utan skolor inga barnfamiljer.
Utan företag inga jobb - Utan jobb ingen arbetskraft.
Utan ..........................      - Utan ..............   ingen som vill flytta hit.

Fyll på med vad du vill. Här kan man stoppa in det mesta. Men en sak är helt säker - Utan en minskad avflyttning och utan en ökad inflyttning kommer vi aldrig att  nå målet. På något underligt sätt har det kommit till en nivå på ca 56 000 innevånare och trots tidgare försök att höja siffran så har antalet legat där i många, många år.

Nu måste det till något nytt !! ----  Vad skall detta något vara ??  ----- Ja inte är vårdnadsbidraget lösningen men det kan ju vara ett bidrag till den totala lösningen.

Befolkningsökningen är en angelägenhet för alla Gotlänningar. Inte bara för våra politiker.

Vad skulle just du kunna göra för att bidra till detta??

Alla förslag mottages tacksamt och bestämt.

BORNOR

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0