De glömda valen ?

Som engagerade medborgare i konungariket Sverige förväntas vi inom en snar framtid inträda i en vallokal och avlägga vår röst. I en del länder är det fortfarande så att innevånarna måste kämpa för att få rösta i allmänna val. Vi är så vana vid denna rättighet så vi tenderar att inte riktigt uppskatta värdet av den.


Nästa år 2009 har vi två val där vi skall avge våra röster. Först har vi ett kyrkoval och sedan har vi ett val till Europa Parlamentet det så kallade EP valet eller som många kallar det EU valet.


Som god Centerpartist förväntas du att delta i båda dessa val, men det finns en liten hake.


Jag tror som många andra att dessa val egentligen kommer att bli en form av valupptakt inför vårt riksdags, landstings och kommunalval som skall genomföras ett år senare. Det är därför naturligtvis viktigt med både ett högt valdeltagande och ett bra resultat för Centerpartiet, men det finns fortfarande en liten hake.


Om vi börjar med EP-valet så är det numera ett val som gör skillnad. Att de representanter som vi kan välja att representera Sverige i Europaparlamentet har en politisk tillhörighet som speglar Sverige är viktigt. Vill man då att Sverige skall representeras av politiker som har en Centerpartistisk  tillhörighet måste man gå till valurnorna och avlägga sin röst. Med tanke på hur lågt valdeltagande som varit i tidigare EP-val, så gör varje röst en större skillnad än normalt. Målet inför 2009 är att Centerpartiet skall få en utökad representation med två mandat. Hittills har Lena Ek varit ensam och nu skall hon få sällskap. Så se till att gå och rösta.


Att rösta är det viktigaste - att sedan rösta på Centerpartiet är det näst viktigaste.


Om vi sedan skall säga några ord om Kyrkovalet så är det lite knepigare. För ett antal år sedan skildes Kyrkan från Staten. Visserligen föds män ännu som medlem i Svenska Kyrkan, men många har valt att av en eller anan anledning begära ett utträde. Detta betyder - och här har vi haken - att vi numera går till val i en medlemsorganisation där enbart medlemmar har rösträtt. Nu har Centerpartiet centralt beslutat att ställa upp med partilistor även i Kyrkovalet. Som en god medborgare och Centerpartist förväntas du därför att delta i valet.


Det är säkert så att ett bra resultat i EP- och Kyrkoval ger ett bättre utgångsläge för valet 2010. I vart fall så kommer det med stor sannolikhet att användas i valdebatten. Så därför måste jag uppmana alla att gå och rösta och att göra det på Centerpartiet.


Mitt dilemma är att jag vill att även den som gått ur Svenska Kyrkan skall kunna känna sig hemma i Centerpartiet och rösta på Centerpartiet i alla andra val. Själv kommer jag troligen inte att delta i Kyrkovalet. Det har jag aldrig gjort, inte ens på den tiden då vi hade en svensk Statskyrka. Skälen är många och inte intressanta - men jag har stor förståelse för dom som inte vill rösta i en organisation där man inte är medlem.


Jag är kluven - mellan rätten att rösta och skyldigheten att rösta - därför att så många inte har rätten, har det för oss kommit att bli en skyldighet. Tror att det är därför vi har så högt valdeltagande. Varför inte EP-valet berör oss på samma sätt kan man ha tankar omkring. Men det får bli en annan gång.

BORNOR                                                                   


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0