Sluta gnälla - Gör något

Dagligen läser jag i tidningarna eller hör på Radio Gotlands insändartelefon hur medborgarna ondgör sig över politikernas felaktiga beslut. Ett av de mera vanliga förslagen från den så kallade allmänheten är att vi skall spara in på politikerna i stället för att genomföra de sparförslag som läggs. Med tanke på hur mycket synpunkter det finns på vad politikerna gör kan det tyckas vara lite underligt att det inte finns flera politiker. Hur då flera? Det väl kostar väl ännu mera?? Nej nu fungerar det ju inte på det viset. Visserligen har vi några stycken som är heltidspolitiker och därmed avlönade av oss skattebetalare - men de allra flesta som på ett eller annat sätt är engagerade i det politiska arbetet - är fritidspolitiker och kostar inga stora pengar i den kommunala budgeten.


Att stå utanför och ha synpunkter är som jag ser det att gnälla på de beslut som tas och att avsäga sig ett ansvar. Min rekommendation är: Gå med i ett politiskt parti och arbeta inifrån! Genom ett medlemskap har du möjlighet att på ett helt annat sätt påverka den inriktning som den praktiska politiken har. Åtminstone kan jag lova att det fungerar så inom Centerpartiet. Med jämna mellanrum bjuds det in till vad vi kallar Förtroenderåd. Som medlem kan du på ett sådant vara med och diskutera aktuella politiska frågor och ge din synpunkt på hur de skall drivas. Det är förvånande att så få medlemmar tar detta tillfälle i akt för att få sin röst hörd.


Jag vet att många som i förra valet la sin röst på ett borgerligt ledningsalternativ, av en eller annan orsak är missnöjd med en del av den politik som förs. Detta trots att det både på Gotland och i Sverige, de löften som alliansen gick till val med nu genomförs punkt efter punkt. Det som oroar mera är att vi får allt färre som är villiga att aktivt vara med och påverka den politik som förs. Om vi jämför antalet röster i valet med antalet medlemmar i organisationerna har vi en stor diskrepans.


De synpunkter som nu framförs i den allmänna debatten är naturligtvis välkomna och i en del fall också berättigade. Men hela systemet bygger på att vi har en representativ demokrati där vi väljer representanter som vi hoppas och tror skall driva just våra frågor. Som medborgare har du större möjlighet att få detta att ske om du engagerar dig i något av de politiska partierna och på detta sätt möter frågorna i ett tidigare skede. Samtidigt tar du då ett ansvar för framtiden. Den som inte har information kan inte ta ansvar och den som har informationen kan inte låta bli att ta ansvar.


Inom centerpartiets södra kommundelskrets kommer vi att under senhösten-vintern-våren bjuda in till några allmänna möten där vi vill diskutera några aktuella politiska frågor med beslutsfattare och allmänhet. Ta tillfället i akt och kom och ge dina synpunkter på hur just dessa frågor skall hanteras. Vi kommer att börja med ett möte där vi vill diskutera vad som görs och eller bör göras för att främja landsbyggdsutvecklingen på södra Gotland.


Vem vill du ställa frågor till på ett sådant möte?


Börje Nordh

Ordförande Södra kommundelskretsen


CENTERPARTIST JAVIST

Centerpartiet organiserar om. För Gotlands del betyder det att vi nu får tre kretsar - en på Norra en på Mellersta och en på Södra ön.  

Nu är det så att jag har gjort en kortare karriär inom Centern och blev vid ett extramöte för någon månad sedan vald till ordförare för Centerpartiets södra krets som är en sammanslagning av ett större antal kretsar på södra ön.  

Jag har egentligen aldrig sett mig som politiker och har fram till för så sent som ett drygt år sedan aldrig berättat vilket politiskt parti som jag har röstat på. Kanske lite löjligt men jag har uppskattat valhemligheten - faktiskt så mycket så att jag aldrig har diskuterat med hustru eller barn vilka partier som det röstas på - jag har ju i och för sig haft mina aningar men man kan ju aldrig vara säker.  

Själv har jag faktiskt sedan jag fick rösträtt rört mig på den borgerliga sidan och ibland hoppat mellan partierna. Det har heller inte varit självklart att rösta på samma parti i de olika valen.  

Varför då en ordförandepost??  

Ja den frågan har jag inte helt lätt att svara på - gick en studiecirkel som anordnades av Centern och Vuxenskolan för två år sedan. Där behandlades den kommunala politiken i huvudsak och vi fick lära oss en del om hur beslutsgången är och fick en del förklaringar till bakgrunden till hur och varför beslut har fattats.  

På landet, ja i alla fall på landet på Gotland, så finns det en bygdegård i varje  socken och det finns en rödakorskrets och så finns det LRF och Centerpartiet. Tyvärr är det så att det styrelsearbete som skall till i dessa olika organisationer i huvudsak utförs av samma människor. Lite variationer finns naturligtvis men många sitter i två eller flera styrelser.
 
Problemet är den demografiska sammansättningen - styrelserna håller helt enkelt på att dö sotdöden. Trots att jag är drygt 55 år så utgör mitt inträde på styrelsefronten (är tex ordf i Grötlingbo Rödakors krets) en föryngring!!  

- Jag har aldrig kunnat vara tyst   
- Jag har för det mesta haft åsikter  
- Jag kan ibland uppfattas som drivande  

Detta kan vara en del av förklaringen till att jag blir ombedd att delta i styrelsearbetet.  

- Jag vill påverka och jag vill att HELA Gotland skall leva och att landsbygden hörs i debatten.  
- Jag har helt enkelt inget val.  

Det som kan bekymra mig är att min far var betrodd och tung centerpolitiker i vår hemkommun - han var kommunalråd länge. Dessutom var han ordförande i Stockaryds Rödakorskrets.

Ibland känns det som att jag trampar lite väl mycket i hans fotspår - men det kunde väl varit värre antar jag  

Från anonym källa: "Det är bara om man börjar, som det omöjliga kan bli möjligt"  

Så varför inte - det kanske går att göra skillnad  

Ha en bra dag

BORNOR

Sysselsättning/Jobb

Inte alla har förmånen att ha ett jobb dom kan gå till på morgonen.

Än värre verkar det ju bli i finanskrisernas efterdyningar. Det kommer som vanligt att bli fotfolket som få betala för storfinansens excesser.

Själv har jag varit utan anställning sedan November 2004. Kanske har jag nämnt det förut - verkar som att jag är aningen bitter? Jo jag kan tycka att det är något förvånande att jag under denna tid, då jag faktiskt sökt ett trettiotal olika jobb på ön, bara varit kallad på en enda intervju. Har åtminstonde enligt min egen bedömning en utbildning och en arbetslivserfarenhet som borde kunna vara användbar.  

Men nu skiter jag i övriga näringslivet - ja i alla fall ur denna aspekten - nu har jag ju slagit mig på att vara Glasmästare. Det är nu rubriken på detta inlägg skall göras rättvisa. Jag annonserar en del och "alla" gamla kunder vet numera att det är ny regim på Ringome Glasmästeri. Men folk har inte sönder tillräckligt med gamla fönster och snickerifabrikerna gör inte tillräckligt med nya för att jag skall ha full sysselsättning.  

   Vad skall jag göra på den tid som jag har över?? Kreativa idéer och tips mottages tacksamt och bestämt.   Jag kan ju inte tillbringa alltför mycket tid vid datorn och det ger ju heller inga pengar in.   Nu skall jag åka in till Hemse och ta en frukostfika hos min vän stenhuggare Ruben Djurman. Han gör förresten skyltar av olika slag också - om det nu är ngt ni behöver så kan jag förmedla kontakten. Han gör gravvårdar - mycket duktig men har väl sin huvudmarknad på Gotland.   Jag går på Skaldemans diet så det blir bara kaffe - inget tilltugg där inte.  

"Det är inte vad människan förtjänar på sitt arbete som är hennes  egentliga lön, utan vad det gör henne till" Sagt av John Ruskin.    

Ha en dag  

BORNOR

RSS 2.0