Vårdnadsbidrag eller inte ??
Känd - ökänd (är man ökänd om man är känd på ön?) folkpartist känner sig alltför pressad av de sina och alliansen för att fälla förslaget. Tråkigt för honom - bra för andra.
Själv tycker jag att debatten varit överdriven när det gäller ett förslag som egentligen inte kostar så mycket och som trots allt ger småbarnsfamiljerna en något större möjlighet att faktiskt själva styra sina liv. Ju mera bestämmanderätt våra politiker kan lämna till en enskilde individen eller för den delen familjen - desto bättre. Även om steget är litet är det dock ett steg i rätt riktning.
Det största problemet på Gotland och den största utmaningen för oss alla är att vi är för få. Vi måste se till att den del av vision 2025 som innebär en befolkning på minst 65 000 uppnås. Om vi inte blir fler än vi är idag kommer vi inte att ha möjlighet att upprätthålla den servicenivå som vi är vana vid. Vi hamnar i ett moment 22. En återvändsgränd. En nedåtgående spiral.
Framförallt måste vi ha hit flera barnfamiljer och flera som arbetar och betalar skatt. Detta skulle innebära att vi kan ta ännu ett steg i en skattelindring för oss alla. Dessutom kan vi då behålla våra landsortsskolor och en service till befolkningen utanför Visby. Kanske vårdnadsbidraget kan vara en faktor som läggs in i beslutsunderlaget innan man bestämmer sig för att bli kvar på Gotland eller rent av ta och flytta hit.
Men vad är det som är hönan och vad är det som är ägget??
Utan barn inga skolor - Utan skolor inga barnfamiljer.
Utan företag inga jobb - Utan jobb ingen arbetskraft.
Utan .......................... - Utan .............. ingen som vill flytta hit.
Fyll på med vad du vill. Här kan man stoppa in det mesta. Men en sak är helt säker - Utan en minskad avflyttning och utan en ökad inflyttning kommer vi aldrig att nå målet. På något underligt sätt har det kommit till en nivå på ca 56 000 innevånare och trots tidgare försök att höja siffran så har antalet legat där i många, många år.
Nu måste det till något nytt !! ---- Vad skall detta något vara ?? ----- Ja inte är vårdnadsbidraget lösningen men det kan ju vara ett bidrag till den totala lösningen.
Befolkningsökningen är en angelägenhet för alla Gotlänningar. Inte bara för våra politiker.
Vad skulle just du kunna göra för att bidra till detta??
Alla förslag mottages tacksamt och bestämt.
BORNOR
De glömda valen ?
Som engagerade medborgare i konungariket Sverige förväntas vi inom en snar framtid inträda i en vallokal och avlägga vår röst. I en del länder är det fortfarande så att innevånarna måste kämpa för att få rösta i allmänna val. Vi är så vana vid denna rättighet så vi tenderar att inte riktigt uppskatta värdet av den.
Nästa år 2009 har vi två val där vi skall avge våra röster. Först har vi ett kyrkoval och sedan har vi ett val till Europa Parlamentet det så kallade EP valet eller som många kallar det EU valet.
Som god Centerpartist förväntas du att delta i båda dessa val, men det finns en liten hake.
Jag tror som många andra att dessa val egentligen kommer att bli en form av valupptakt inför vårt riksdags, landstings och kommunalval som skall genomföras ett år senare. Det är därför naturligtvis viktigt med både ett högt valdeltagande och ett bra resultat för Centerpartiet, men det finns fortfarande en liten hake.
Om vi börjar med EP-valet så är det numera ett val som gör skillnad. Att de representanter som vi kan välja att representera Sverige i Europaparlamentet har en politisk tillhörighet som speglar Sverige är viktigt. Vill man då att Sverige skall representeras av politiker som har en Centerpartistisk tillhörighet måste man gå till valurnorna och avlägga sin röst. Med tanke på hur lågt valdeltagande som varit i tidigare EP-val, så gör varje röst en större skillnad än normalt. Målet inför 2009 är att Centerpartiet skall få en utökad representation med två mandat. Hittills har Lena Ek varit ensam och nu skall hon få sällskap. Så se till att gå och rösta.
Att rösta är det viktigaste - att sedan rösta på Centerpartiet är det näst viktigaste.
Om vi sedan skall säga några ord om Kyrkovalet så är det lite knepigare. För ett antal år sedan skildes Kyrkan från Staten. Visserligen föds män ännu som medlem i Svenska Kyrkan, men många har valt att av en eller anan anledning begära ett utträde. Detta betyder - och här har vi haken - att vi numera går till val i en medlemsorganisation där enbart medlemmar har rösträtt. Nu har Centerpartiet centralt beslutat att ställa upp med partilistor även i Kyrkovalet. Som en god medborgare och Centerpartist förväntas du därför att delta i valet.
Det är säkert så att ett bra resultat i EP- och Kyrkoval ger ett bättre utgångsläge för valet 2010. I vart fall så kommer det med stor sannolikhet att användas i valdebatten. Så därför måste jag uppmana alla att gå och rösta och att göra det på Centerpartiet.
Mitt dilemma är att jag vill att även den som gått ur Svenska Kyrkan skall kunna känna sig hemma i Centerpartiet och rösta på Centerpartiet i alla andra val. Själv kommer jag troligen inte att delta i Kyrkovalet. Det har jag aldrig gjort, inte ens på den tiden då vi hade en svensk Statskyrka. Skälen är många och inte intressanta - men jag har stor förståelse för dom som inte vill rösta i en organisation där man inte är medlem.
Jag är kluven - mellan rätten att rösta och skyldigheten att rösta - därför att så många inte har rätten, har det för oss kommit att bli en skyldighet. Tror att det är därför vi har så högt valdeltagande. Varför inte EP-valet berör oss på samma sätt kan man ha tankar omkring. Men det får bli en annan gång.
BORNOR
Är inte köpmännen företagare??
Besökte tillsammans med ca fem hundra andra personer/företagare den årliga företagardagen i Visby. För min del var det andra året i rad och på många sätt en bra dag med nya infallsvinklar och en möjlighet till inspiration och nytänkande. När jag satt där och lyssnade på intressanta föredrag slogs jag av några tankar.
På frågan till publiken om hur många där som var ICA-handlare kom det inte upp någon hand i luften. Jag tror inte at det var så många andra detaljhandlare där heller. Är inte handlare företagare? Med behov av nya impulser och nya kontakter? Den frågan har jag ibland också ställt mig när det gäller köpmannaföreningen i Hemse. Varför inte göra som man gjort i Klintehamn?? Där finns numera en småföretagarförening. I den finns det utrymme för både köpmän, hantverkare och andra småföretagare. Själv driver jag sedan en tid ett mindre företag i Alva och tror att jag skulle kunna ha nytta och intresse av en sådan förening. Så min uppmaning till Hemses köpmannaförening är en ändring till Företagarförening och en breddning av medlemmar och intressefrågor.
Företagardagen handlar till stor del om att skapa nätverk och att arbeta tillsammans istället för att konkurrera med varandra. Ett slående exempel gavs i hur den nya loggan för Gotland tagits fram. Tre företag har samarbetat för att ta fram den, ett arbete som någon spydde galla över i tidningen häromdagen. Själv måste jag säga att jag gillar logotypen och skall försöka använda den så mycket som möjligt. Gotland har så mycket att erbjuda så varje möjlighet att på något sätt ge ön en puff är värdefullt för oss alla. Så en uppmaning till er alla företagare: Använd Gotlandsloggan, lägg in den i mail och era företagspapper som fakturor, brev och annat. Lite reklam kan göra stor skillnad. Vi sår ett frö och kanhända får vi så småningom skörda?
En annan sak slog mig när jag satt i salongen och för första gången fick se den reklamfilm som gjorts i samband med varumärkesarbetet och framtagandet av Gotlandsloggan. Gotland består till största delen av Visby. Varför skall det behöva vara så? Så gott som alla bilder och scener i filmen var från Visby. Min bänkgranne påpekade när ungefär halva filmen spelats upp - " Du, inte en bild från något annat än Visby" Nu bättrades det något under andra delen, men en påfallande stor del av materialet är hämtat från Visby. För min del är detta en tendens som jag upptäcker i det mesta som görs. Det finns en uppenbar risk att "Tillväxt Gotland" lite för mycket blir "Tillväxt Visby". Vi måste se till att hela Gotland utvecklas och Tillväxt Gotland kan bli en viktig aktör i detta arbete.
Vi som bor på landet vet att det är dubbelt så långt från Visby ut till oss, som det från oss in till stan. Detta förhållande gäller till allting som ligger mer än en mil ut från stan och det är inte bra. När Tillväxt Gotland tex. ordnade det första morgonmötet utanför Visby så chartrades det bussar från stan till Slite. Positivt att det ordnades ett morgonmöte utanför Visby men också en positiv särbehandling av dom som bor där. Inte ordnar man bussar från Slite, Klintehamn eller Hemse när det är träffar i Visby. Så min uppmaning till Tillväxt Gotland är: Fundera lite mera vad som kan göras för det Gotland som faktiskt finns utanför Visby.
BORNOR
Yes we can !!
Å andra sidan tyckte jag att förloraren var stor i sitt nederlag - som han uppmanade folket att ställa sig bakom Obama. Där kan man inte tala om dålig förlorare. Båda låter mer eller mindre som frikyrkopastorer när de talar till det så kallade folket.
Hade det varit i Sverige - hade det troligen låtit annorlunda. Inte kan jag komma ihåg att Göran Persson var så storstilad när Reinfeldt tog över i senaste valet.
Låt oss hoppas att Fredrik får hålla segertal 2010 och att Mona då kanske kan kosta på sig att vara stor i nederlaget.
För att återgå till konjunkturerna - så fick jag rapport från en gammal arbetskamrat om att den låga konjunkturen har slagit till med stor kraft i den kungliga hufvudstaden. Han menade på att byggen lämnats halvfärdiga och att bankerna drar in lån till entreprenörer så att dom inte kan färdigställa. Fa´n tro´t. Kan det vara så jäkla illa??
Visserligen hör man dagarna i ända om nya varsel och enligt denna källa så är landets stolthel VOLVO på väg in i en konkurs - Kan det vara så jäkla illa??
En annan klok kamrat - som antagligen INTE har sina tillgångar upplåsta i aktier - sa: att va fasen bråkar dom om?? Aktieägarna har ju de senaste åren skurit guld med täljkniv och är det bara så att dom inte lånat pengar till sina aktieköp, så har dom ju inte förlorat några pengar förrän dom säljer billigare än dom köpte!! Inte är det väl så att det är några fattiglappar som förlorar på börsen - Så jäkla illa kan det väl inte vara??
Jag gillar i princip regeringens jobbpolitik - alltså att det skall löna sig att arbeta. Ja det skall i ALLA fall vara mera lönande att arbeta än att vara hemma.
Men det finns ett Sverige som är känt för sina trygghetssystem och dom får vi inte rusta ner. Att A-kassan är sämre än lönen är en självklarhet, men att försäkringskassans doktorer friskskriver där andra läkare har sjukskrivit är absurt. Den läkare som sjukskriver personer som inte är sjuka skall naturligtvis inte vara läkare. Det är illa nog för en person att vara sjukskriven och försöka klara sig på den ekonomin - att dessutom jagas av F-kassan och hela tiden ifrågasättas gör inte tillfrisknandet lättare.
Fuskare skall naturligtvis avslöjas och fråntas alla rättigheter i detta trygghetssystem - men idag är det i Sverige en del av de mänskliga rättigheterna att uppbära sjuklön under en sjukdomsperiod och det får vi inte ändra på. Att få det som i Obamas USA där stora delar av befolkningen står helt utanför systemet är inte en bra framtid.
Med A-kassan kan jag tycka att det är tvärtemot. Det är en försäkring som den enskilde alltid haft möjligheten att välja eller att avstå ifrån. Många har avstått därför att A-kassan i de flesta fall sammankopplats intimt med de fackliga organisationerna. Man kan gå med i A-kassa utan att vara med i facket!!! Men valet har hittills alltid varit ditt eget. Låt det fortsätta på det viset.
Vi måste göra som i USA. Ena landet och vända konjunkturen och tro på en framtid. Kan dom det i USA så vore det väl fasen om vi inte också skulle kunna säga
YES WE CAN
BORNOR